Elérhetőségek | Tanáraink | Tanulóink | Írjon nekünk
OM azonosító: 203045/002
Központi telefonszám: +36 (42) 508 870
Központi e-mail cím: banki@bankidonat.hu
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Felnőttoktatási tagozat

A tagozat jogelődje a Kossuth Lajos Gimnáziumban, 1953-ban indult. Itt elsősorban csökkentett tanulmányi idejű tanfolyamokon, majd esti- és levelező tagozaton folyt a gimnáziumi és szakközépiskolai oktatás. Később három éves szakközépiskolai képzés indult. A törzskönyvek tanulsága szerint évente mintegy 60-150 ember tett érettségi vizsgát ezekből az osztályokból, bár az év végi osztályozó vizsgákon sokkal jelentősebb számban jelentek meg. Az intézmény mintegy 30 éven át Dolgozók Kossuth Lajos Gimnáziuma és Szakközépiskolája néven működött. A mostani Evangélikus Gimnázium épületét közösen használta az akkori Kossuth Lajos Gimnáziummal. 1980-ban külön épületrészbe költöztek, ami lehetővé tette a szakmai önállóságot. Az iskola főállású tantestülettel csupán 1979-től rendelkezett, ami fokozatosan, évről-évre gyarapodott. A fenntartó Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 1996-ban a felnőttek gimnáziumát, a városi intézményhálózat racionalizálásának keretében megszüntette. (Az épületet vissza kellett adni az evangélikus egyháznak.) Az iskola feladatkörét, tanulóit, tantestületét a Bánki Donát Műszaki Középiskola vette át, s a gimnázium az iskola keretén belül tagozatként működhetett tovább.

A tagozat napjainkban is egyike azoknak az oktatási intézményeknek, amely színes iskolaformákkal rendelkezik, bár mindegyikben a cél elsősorban a középszintű érettségire való felkészítés. Ennek megfelelően a felnőttoktatási tagozat jó ideje, már nemcsak tipikus felnőttoktatással foglalkozik, hanem a leszakadó, helyüket kereső fiatalok számára is felzárkózási lehetőséget igyekszik biztosítani. Így a tagozaton a társadalmi igényeknek megfelelően igen korán megjelent a nappali munkarendű ifjúsági tagozat a 16-23 év közötti fiataloknak.

Ugyancsak a kor követelményéből fakadt, hogy ifjúsági tagozaton a frissen szakiskolát végzettek számára is indított osztályt az iskola. Itt a tanulmányi idő beszámítására van lehetőség. Ennek megfelelően akár 2 év alatt is teljesíthetik tanulmányi kötelezettségüket a diákok. A korhatár itt is 18-23 év.

A nappali munkarend mellett van jelen a „klasszikus” esti tagozat, amely a hagyományos értelemben vett felnőttoktatás. Itt a korhatár 16-99 év. Ebben a típusban a szakiskolát végzett hallgatók kérhetik a tanulmányi idő beszámítását, illetve a szorgalmas tanulók osztályozó vizsgával rövidíthetik tanulmányi idejüket.

Nagy büszkeséggel mondhatjuk, hogy a régióban elsőként 2003. szeptemberében elindítottuk, - ugyancsak társadalmi igényeket kiszolgálva -, a levelező típusú távoktatást, amelynek képzési ideje négy év, de itt is van lehetőség a szakiskolai évek beszámítására. A jelentkezés feltételei hasonlóak az esti tagozatosokéhoz.

Az egész Tagozatról általában elmondható, hogy diákjainak igyekszik megadni a „második esélyt”. Legyen az felnőtt, akinek alapműveltségi szintjét emelve más, magasabb felkészültségű szakma elsajátítására tesszük alkalmassá, vagy legyen az fiatal, akinek ezzel életesélyeit (!) javítjuk.

Mindenképpen arra törekszünk, hogy az itt tanulók képesek legyenek a későbbiekben az élethosszig tanulás európai követelményének megfelelni (permanens tanulás igényének kialakítása, önművelés fontosságának tudatosítása). Természetes mindezt úgy próbáljuk meg, hogy „piacképes”, korszerű ismeretanyagot közvetítünk.

VÁRUNK BENNETEKET! TANULJ VELÜNK! JELENTKEZZ A BÁNKIBA!

Baranyi Ferenc
tagozatvezető
Copyright © iskola.bankidonat.hu. Minden jog fenntartva.