Elérhetőségek | Tanáraink | Tanulóink | Írjon nekünk
OM azonosító: 203045/002
Központi telefonszám: +36 (42) 508 870
Központi e-mail cím: banki@bankidonat.hu
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Robotika

A ROBOTIKA szakkör vezetője Zsigó Zsolt tanár úr, aki az iskolában a pályafutása kezdetétől (1992-től) foglalkozik tehetséggondozással. Az Ő írásaiból szemezgettünk:

"Iskolánk, a Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legnagyobb szakképző intézménye. Ebbe az iskolába nem a kiemelkedő képességű gyerekek járnak, a mi diákjaink adják a város ipari cégeinek gépész-technikusait, forgácsolóit, ipari automatizálási szakembereit, és termelésirányító mérnökeit. A felsőoktatásba felvettek aránya mégis közel 50%. Diákjaink nagy része a műszaki felsőoktatás intézményeiben tanul tovább, a legtöbben villamosmérnökök, gépészmérnökök, szoftverfejlesztők lesznek."

Miért fejlesszünk robotot már középiskolában?

"Iskolánk diákjai tanórákon is foglalkoznak az alapvető gépészeti ismeretekkel. Ilyenek pl. hajtások, kötések, statika, gépelemek, illetve tanulnak programozást, algoritmizálást, valamint megteszik a kezdeti lépéseket az irányítástechnika és automatizálás elemeinek elsajátításában. A fentebb említett ismeretek a robottervezés, és építés folyamatában integráltan szerepelnek, és így nem részleteiben, hanem teljességében kell a gyerekeknek egy adott problémára megoldást találni. Külön előnye a robotika alkalmazásának az, hogy a diákok teammunkában dolgozhatnak, ahol a megszerzett tudáson kívül egyéb fontos kompetenciák is fejleszthetők. Nagyon hamar kialakul a munkamegosztás, a gépészethez vonzódó gyerekek a szerkezet konstrukcióját tervezik és építik meg, a programozáshoz affinitást érzők a elvégzik a programozási feladatokat, míg az elektronikát kedvelők a szenzorok beépítését, működtetését tervezik meg."

Az első robot – NI002 

"1998-ban készült el a az első robot, amely teljesen saját tervezésű elektronikát tartalmazott. A tervezője-fejlesztője Nagy István volt, aki akkor iskolánk mechatronika szakos tanulója volt, ma pedig Angliában egy ipari elektronikai termékeket gyártó cég vezető fejlesztője."

 

A robotfejlesztéssel kapcsolatos bővebb információkat (PDF formátum) megtekintheti, ha IDE kattint.

Copyright © iskola.bankidonat.hu. Minden jog fenntartva.