Elérhetőségek | Tanáraink | Tanulóink | Írjon nekünk
OM azonosító: 203045/002
Központi telefonszám: +36 (42) 508 870
Központi e-mail cím: banki@bankidonat.hu
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Erasmus szakmai mobilitás 2019. október 11-október 31.

2019-1-HU01-KA102-060211
Bánkis „gépész és elektrós” diákok külföldi szakmai gyakorlaton

Célország: Olaszország
Város: Bologna
Csoport: 20 diák + 2 kísérő tanár (NySzC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma)

2019. október 11. és október 31. között az NySzC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiumának 20 diákja szakmai mobilitási programban vett részt Olaszországban, Bologna városában.
A program célja a szakképzésben részt vevő diákok szakmai felkészültségének, képzettsége sokrétűségének növelése, az otthonitól eltérő munkaviszonyok, munkakörülmények, szakmai fogások megtapasztalása, elsajátítása volt.

A diákok Bologna külvárosában, a Hotel Caselle-ben kapott szállásukról minden nap vonattal utaztak be a szakmai gyakorlatot biztosító munkahelyekre. A kísérőtanárok gondoskodtak arról, hogy megfelelően tájékozódjanak, beilleszkedjenek a munkakörnyezetbe, és hozzászokjanak a mindennapi feladatok (pl. bevásárlás, jegyvásárlás, információkérés) idegennyelven történő lebonyolításához.
Szabadidejüket a diákok kulturális és csapatépítő programokkal tölthették. Meglátogatták a leghíresebb olasz városok látnivalóit (pl: Bologna, Firenze, Velence, Rimini), részt vettek városismereti feladatokban.
A diákok ezen kívül csapatépítő foglalkozásokon, és olasz nyelvórákon is részt vettek, és elsajátítottak olyan írásgyakorlatokat, melyek a további tanulásukat, iskolai előmenetelüket segítheti a jövőben.

Szabadidejükben a fiataloknak továbbá lehetőségük volt megismerni és felfedezni az olasz kultúra rejtelmeit, az olasz konyhát, és olasz fiatalokkal, illetve külföldi cserediákokkal is ismerkedtek. Nagyszerű lehetőség volt ez az iskolában elsajátított angol tudásuk kamatoztatására, és olaszul is sok mindent megtanultak és használtak. Több diákban komoly érdeklődés támadt az olasz nyelv, vagy általában véve a céltudatosabb nyelvtanulás iránt.
Azt tapasztaltuk, hogy mindez személyiségformáló élmény is volt: olyan élményekkel lehettek gazdagabbak a diákok, amik formálták jövőnézetüket, pályaorientációs elképzeléseiket, ugyanakkor felfedezhették a bennük rejlő bátorságot, magabiztosságot, ami ahhoz kellett, hogy nyissanak egy idegen kultúra és egy idegen nyelvet beszélő ország felé. Megtanultak minimális segítséggel eligazodni egy idegen város tömegközlekedésében, üzleteiben, munkahelyein, kulturális intézményeiben, és az út meghozta számukra a bátorságot, hogy megszólaljanak idegen nyelven, merjenek kérdezni és spontánabb legyen a nyelvhasználatuk.
A dákokat a Phizero srl cég fogadta a 3 hetes szakmai gyakorlatra, amely nem csak feladatokkal és munkával töltötte meg a 3 hetet, hanem workshopokat is szervezett pluszban a diákoknak, hogy minél tartalmasabb legyen szakmailag a 3 hét.
Szakmai szempontból mindkét szakmacsoportnak sokat adott a 3 hét, az elektronikai technikus tanulók bővítették tudásukat az elektronikai áramkörök világában, a gépgyártástechnológiai technikusok pedig átfogó tudásra tettek szert a fémipari folyamatokban, valamint a modern CNC és PLC vezérlésű gépek kezelésében.

 

Készítette: Czipott Eszter (kísérő tanár) és Varga Viktória (kísérő tanár/ projektkoordinátor)

Copyright © iskola.bankidonat.hu. Minden jog fenntartva.